berilmu beramal

BERIMAN, BERILMU DAN BERAMAL ADALAH PERKARA PENTING UNTUK MENDAPAT KEREDAAN ALLAH SWT. HILANG SATU PERKARA, CACATLAH YANG LAIN.

Search This Blog

Monday, December 12, 2011

MENCARI REDHA ALLAH SWT


MENCARI REDHA ALLAH

KEADAAN MANUSIA DI PADANG MAHSYAR.
KITA DI GOLONGAN MANA???

 1. Sesetengah mereka ada yang berupa kera kerana di dunia mereka suka membuat     fitnah  kepada orang lain.

 1. Ada yang berupa khinzir kerana suka makan rasuah ketika menjalankan hukuman.

 1. Ada yang buta mata kerana keterlaluan pada menghukum manusia.

 1. Ada yang pekak dan bisu kerana mereka hairan dengan amalan yang mereka lakukan

 1. Ada yang mulut mereka mengalir daripadanya nanah dan darah yang amat busuk dan sentiasa menikam-nikam lidah sendiri. Ini adalah kumpulan ULAMA yang bercakap dan mengajar tetapi perbuatannya tidak sama dengan apa yang diucapkan.

 1. Ada pula orang yang luka-luka seluruh badan kerana suka menjadi saksi bohong.

 1. Ada yang telapak kaki mereka terletak di dahi dan terikat pada ubun-ubun mereka serta menjadi sangat busuk, lebih busuk daripada bangkai. Mereka adalah orang yang sanggup membeli dunia dengan akhirat (mencari kemewahan dunia dengan memperalatkan agama).

 1. Ada seperti orang mabuk, rebah ke kiri, rebah ke kanan terhuyung-hayang. Mereka inilah yang sanggup menyimpan harta dari belanjakan ke jalan Allah.

 1. Ada orang yang berkeadaan benar-benar mabuk, orang ini suka bercerita-cerita dalam masjid hal-hal dunia.

 1. Ada orang yang berupa khinzir kerana suka makan harta khinzir.

 1. Ada yang tidak bertangan dan tidak berkaki. Mereka ini suka menyakiti orang-orang sekampungnya.

 1. Ada yang berupa khinzir kerana mereka mempermudah-mudahkan sembahyang lalai dalam sembahyang.

 1. Ada pula yang bangkit dengan perut mereka penuh dengan ular dan kala jengking yang sentiasa menggigit-gigit dan menyengat-nyengat. Mereka ini dunia susah hendak mengeluarkan zakat.

 1. Ada yang berkeadaan di mana darah yang amat busuk sentiasa keluar dari mulut mereka. Orang ini suka berbohong dalam perniagaan.

 1. Ada yang sampai terasing daripada manusia serta badannya sangat busuk daripada bangkai.Mereka ini suka menyembunyikan maksiat kerana takutkan manusia, tidak takut pada Allah.

 1. Ada yang terpotong halkum, keadaannya tercerai dari leher. Orang ini selalu sanggup untuk bersaksi bohong.

 1. Ada yang bangun dari kubur tiada lidah dan mengalir darah busuk dari dalam mulutnya. Orang itu malas mengucap dua kalimah syahadah.

 1. Ada pula yang berjalan dengan kepala di bawah dan kaki di atas langit. Darah dan nanah sentiasa mengalir dari kemaluan mereka. Mereka itu suka buat zina semasa hidup.

 1. Ada yang berkeadaan muka hitam dan perutnya penuh dengan api neraka. Mereka ini suka memakan harta anak yatim secara zalim.

 1. Ada pula yang bangun dengan mengidap penyakit kusta dan sopak. Mereka inilah yang derhaka terhadap kedua ibu bapanya.

 1. Ada yang gigi mereka seperti tanduk lembu. Lidah mereka terjelir hingga ke perut, najis dan kencing sentiasa keluar daripada perut mereka. Mereka adalah orang yang suka meminum arak.


Dipetik daripada peristiwa Israk Mikraj Rasulullah SAW.

No comments: