berilmu beramal

BERIMAN, BERILMU DAN BERAMAL ADALAH PERKARA PENTING UNTUK MENDAPAT KEREDAAN ALLAH SWT. HILANG SATU PERKARA, CACATLAH YANG LAIN.

Search This Blog

Saturday, November 6, 2010

JIKA ANDA ADA MASA UNTUK ALLAH

Assalamualaikum saudaraku

Baca jika anda ada masa untuk ALLAH.
Bacalah sehingga habis.Saya hampir membuang email ini namun saya telah diberi keberkatan untuk membaca terus hingga ke penghujung. 


ALLAH , bila saya membaca e-mail ini, saya fikir saya tidak ada masa untuk ini... Lebih lebih lagi diwaktu kerja.
Kemudian saya tersedar bahawa pemikiran semacam inilah yang .... sebenarnya, menimbulkan pelbagai masaalah di dunia ini.Kita cuba "menyimpan" ALLAH di dalam MASJID pada hari Jumaat .......   Mungkin malam JUMAAT?  Dan sewaktu solat MAGRIB saja?Kita sangat memerlukan ALLAH pada masa kita sakit.....Dan sudah pasti waktu ada kematian... Atau apabila kita ditimpa apa-apa musibah. 


Walau bagaimanapun kita tidak ada masa atau ruang untuk ALLAH waktu bekerja atau bermain?
Kerana... Kita merasakan diwaktu itu kita mampu dan sewajarnya mengurus sendiri tanpa bergantung kepadaNYA.


Semoga ALLAH mengampuni aku kerana menyangka......bahawa nun di sana masih ada tempat dan waktu di mana ALLAH bukan lah yang paling utama dalam hidup ku. (nauzubillah)


Kita sepatutnya sentiasa mengenang atau mengingati akan segala yang telah DIA berikan kepada kita.DIA telah memberikan segala-galanya kepada kita sebelum kita meminta. 


RENUNGKANLAH,Sebarkanlah seandaianya ANDA BENAR-BENAR MENGHAYATI!!!


Ya aku CINTA ALLAH
Dia adalah sumber kewujudanku dan Penyelamatku
DIA lah yang menggerakkan ku setiap detik dan hari. TanpaNYA aku adalah HAMPAS yang tak berguna, malah tanpaNYA tiadalah kita. Segala puji pagi dan petang bagi Allah SWT.


Ini adalah ujian yang mudah.
Kalau anda benar meyintai ALLAH dan berasa malu akan segala nikmat yang telah dianugerahi ALLAH kepada mu....maka, kirimkan kepada sesiapa sahaja sekarang!!! Anda ada masa kah untuk berbuat demikian?Pastikan anda scroll hingga ke penghabisan.


Susah….... Senang,
Kenapa susah sangat nak sampaikan kebenaran?
Kenapa mengantuk dalam MASJID tetapi sebaik saja selesai ceramah kita segar kembali?
Kenapa mudah sekali membuang e-mail agama tetapi kita bangga mem 'forward'kan email yang tak senonoh? 


Hadiah yang paling istemewa yang pernah kita terima, SOLAT.Solat adalah yang terbaik....
Tidak perlu bayaran , tetapi ganjaran lumayan.


Notes: Tidakkah melucukan betapa mudahnya bagi manusia TIDAK beriman PADA ALLAH setelah itu hairan kenapakah dunia ini menjadi neraka bagi mereka.


Tidakkah melucukan bila seseorang berkata 'AKU BERIMAN PADA ALLAH' TETAPI SENTIASA MENGIKUT SYAITAN. (who, by the way, also 'believes' in ALLAH).


Tidakkah melucukan bagaimana anda mampu hantar ribuan email lawak yang akhirnya tersebar bagai api yang tidak terkawal., tetapi bila anda hantar email mengenai ISLAM, ramai orang fikir 10 kali untuk berkongsi? 


Tidakkah melucukan bagaimana bila anda mula menghantar mesej ini andatidak akan menghantar kepada semua rakan anda kerana memikirkan apa tanggapan mereka terhadap anda atau anda tak pasti sama ada mereka suka atau tidak?.


Tidakkah melucukan bagaimana anda merasa risau akan tanggapan orang kepada saya lebih dari tanggapan ALLAH terhadap anda. 


Aku berDOA, untuk semua yang menghantar mesej ini kepada semua rakan mereka di rahmati ALLAH.

No comments: